понеділок, 12 червня 2017 р.

Аналіз роботи районного МО вчителів музичного мистецтва за 2016-2017 навчальний рік

    Протягом 2016-2017 навчального року діяльність районного методичного об’єднання вчителів музичного мистецтва була спрямована на реалізацію основних Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту» із змінами та доповненнями, «Національної стратегії розвитку освіти в Україні на період до 2021 року», Державного стандарту початкової загальної освіти, Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти, навчальних програм з предметів та інших нормативно-правових документів, спрямованих на інноваційний розвиток і поліпшення якості загальної середньої освіти.
        З метою підвищення ефективності та результативності роботи вчителів щодо забезпечення формування та розвитку ключових, міжпредметних та предметних компетентностей учнів та розвитку їх індивідуальних здібностей і нахилів  упродовж  2016-2017 навчального року районне методичне об’єднання вчителів через мережу колективних, групових та індивідуальних форм методичної роботи працювало над організаційним та науково-методичним забезпеченням реалізації проблемної теми «Компетентнісний підхід – основа розвитку творчих здібностей учнів» шляхом вивчення теоретичних питань нових педагогічних ідей та технологій, поєднання традиційних та інноваційних форм і методів навчання на уроках та в позаурочний час для активізації пізнавальної самостійності школярів, вдосконалення їх здібностей з урахуванням їх досвіду, розвитку їх самореалізації для становлення самобутньої особистості.
       Методичне об’єднання району складається з таких вчителів: Мозгова Л.В.- голова МО, вчитель музичного мистецтва Кам’янської ЗОШ І-ІІІ ст. №1, Василенко О.М. – вчитель музичного мистецтва Кам'янського еколого-економічного ліцею , Гупало С.М. - вчитель музичного мистецтва Кам’янської ЗОШ І-ІІ ступенів №3, Захарова Тетяна Василівна -вчитель музичного мистецтва Юрчиської ЗОШ І-ІІ ступенів, Коваль Інна Олегівна - вчитель музичного мистецтва Тимошівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Лебідь Ніна Олегівна - вчитель музичного мистецтва Косарської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Івахненко Валентина Василівна - вчитель музичного мистецтва Ревівської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Котляр Оксана Юріївна - вчитель музичного мистецтва Жаботинської ЗОШ І-ІІІ ступенів, Чучко Олександр Михайлович – вчитель музичного мистецтва Ребедайлівської ЗОШ І-ІІІ ст.
Головною метою в практичній діяльності вчителі вважають:
·                     формування в учнів на доступному рівні системи художніх знань і вмінь, яка відображає цілісність та специфіку мистецтва різних видів;
·                     розвиток емоційно-чуттєвої сфери учнів, їхніх художніх здібностей і мислення, здатності до самовираження і спілкування;
·                     розвиток вокально-хорових навичок;
·                     вміння сприймати, аналізувати та відтворювати твори музичного мистецтва.
·                     виховання в учнів емоційно-ціннісного ставлення до мистецтва та навколишньої дійсності, розвиток художніх інтересів і потреб, естетичних ідеалів, здатності розуміти й інтерпретувати художні твори та сприймати й оцінювати естетичні явища.
        Методичне об’єднання працювало над вирішенням таких пріоритетних завдань:
·                     реалізувати нові програми предмету «Музичне мистецтво» для 5, 6, 7 класів, «Мистецтво» для 8-х класів,
·                     підвищувати фаховий  рівень педагогів, розвиток їхньої творчості, ініціативи шляхом оптимального поєднання традиційних та сучасних форм методичної роботи;
·                     поглиблювати знання з педагогіки і психології, теорії і практики виховання, використовувати інноваційні технології у навчально-виховному процесі,  підвищення володіння та застосування вчителями ІКТ;
·                     вивчати і удосконалювати стан організації навчального процесу та компетентності учнів при вивченні  предметів художньо-естетичного циклу; 
·                     використовувати традиції народу та особливості національної історії  у вихованні  школярів при вивченні предметів естетичного циклу;
·                     виробляти в учнів навички елементів самоосвіти та творчо-пошукової діяльності;
·                     систематично працювати з обдарованими і здібними учнями, залучати їх до участі в різноманітних конкурсах учнівської творчості, олімпіадах, конкурсах.
    Головне завдання роботи РМО полягає у сприянні підвищення фахової майстерності вчителів, збагачення членів МО педагогічними знахідками, підтримання духу творчості, прагнення до пошуку.
     План районного МО вчителів предметів художньо-естетичного циклу на 2016-2017 навчальний рік було складено з посиланням на нормативно-правові документи, які регламентують організацію навчально-виховного процесу та методичну діяльність. Він відображає такі  напрямки роботи:
·                     аналіз діяльності районного МО вчителів музичного мистецтва за минулий навчальний  рік;
·                     теми та плани методичних засідань;
·                     кадровий склад вчителів МО та проблемні теми, над якими вони працюють;
·                     робота між засіданнями;
·                     участь шкільних колективів в районних та обласних конкурсах мистецького напрямку;
·                     участь вчителів у  діяльності районних, обласних творчих групах, семінарах, практикумах тощо;
·                     вивчення науково-педагогічного досвіду;
·                     робота з обдарованими учнями.
Протягом 2016-2017 н.р. було проведено 3 засідання, на яких висвітлювались такі теми:
·                     організаційно-методичні аспекти роботи в новому навчальному році;
·                     шляхи удосконалення навчально-виховного процесу;
·                     шляхи розвитку творчої особистості.
·                     Обговорення положень та рекомендації щодо проведення конкурсів: національно-патріотичної пісні "У пісні нашій - наша сила" в рамках проекту "Зростаємо патріотами" та обласного фестивалю-конкурсу дитячої художньої творчості "Мистецький дивокрай Черкащини".
·                     Розвиток творчої активності учнів на уроках музичного мистецтва.
       На базі Косарської ЗОШ І-ІІІ ст.. було проведено районний семінар вчителів музичного мистецтва.  Вчителем Лебідь Н.О. було показано урок в 5 класі  "Професійна музика. Інструментальне соло», та разом з вчителями зарубіжної літератури проведено виховний захід «Дві вічні подруги – кохання й розлука».
   
   Діяльність вчителя завжди пов'язана з виховною роботою. Вчителі МО активно приймають участь у районних та загальношкільних виховних заходах.    Результатом системи роботи з обдарованими учнями стали досягнення вихованців вчителів музичного мистецтва. Всі школи району прийняли активну участь в  районному  конкурсі патріотичної пісні «У пісні нашій – наша сила»  з такими результатами:
- в номінації старша вікова категорія (9-11 класи)
      І місце - творчий колектив Ревівської ЗОШ І-ІІІ ст.
     ІІ місце - творчій колектив Кам'янської ЗОШ І-ІІІ ст.№1
     ІІІ місце - творчий колектив Ребедайлівської ЗОШ І-ІІІ ст.
 - в номінації середня вікова категорія (5-8 класи)
      І місце - творчий колектив Тимошівської ЗОШ І-ІІІ ст.
      ІІ місце - творчий колектив Кам'янської спеціалізованої школи №2
      ІІІ місце - творчий колектив Жаботинської ЗОШ І-ІІІ ст.
           Хочеться відзначити роботу вчителя музичного мистецтва Ревівської ЗОШ Івахненко В.В. – другий рік поспіль творчий колектив цієї школи отримує найвищу нагороду в конкурсі патріотичної пісні.
    Розмаїття творчих колективів шкіл району було представлено на обласному конкурсі «Мистецький дивокрай Черкащини». Це хорові колективи Кам’янської ЗОШ І-ІІІ ст.№1, Кам’янської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. №2, Райгородської ЗОШ , вокальні ансамблі, фольклорні колективи, солісти-виконавці. Кращі виступи можна переглянути на блозі РМО.
        Методист РМК Галата І.П. здійснювала контроль роботи РМО,  надавала методичні рекомендації, допомагала у вирішенні професійних питань.   
   Аналізуючи результативність роботи  РМО вчителів музичного мистецтва, можна відмітити, що був забезпечений високий методичний рівень проведення всіх видів уроків, заходів, тобто підвищився науково-методичний рівень знань вчителів та їх фахова майстерність.



Немає коментарів:

Дописати коментар